Vanwege de viering van 80 jaar bevrijding in Nederland voert de theaterclub van het Walburg College in Zwijndrecht een theaterproductie op over de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Datum: 15 – 16 en 17 april
Tijd: 19.30 uur
Plaats: Theater Spektakel
Entree: 5 euro
Dit aangrijpende toneelstuk is gebaseerd op waargebeurde verhalen en echte mensen. Het toont de levens van mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland die moedig verzet boden tegen de nazi’s. Gewone mensen die buitengewoon verzet boden door vervolgde mensen te verbergen – mensen die Anne Frank als vrienden had kunnen beschouwen, zoals de schrijfster van dit stuk vertelt.
Het stuk speelt zich voornamelijk af in ons eigen Amsterdam, maar het had elke grote stad in Nederland kunnen zijn. Het verhaal wordt grotendeels verteld door Miriam, een van Anne Franks beste vriendinnen en de laatste persoon die haar levend zag in het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Het toneelstuk volgt verschillende echte personages die kracht putten uit elkaar om te blijven strijden voor vrijheid en waardigheid. Verspreid door het stuk heen zijn er gedichten verwerkt, geschreven door docenten en leerlingen die meespelen in het stuk, waarin zij hun idee over vrijheid mee willen geven. Naast de unieke opstelling van het publiek, geeft dat de voorstelling veel diepgang en maakt het tot een bijzondere beleving, meer dan een gebruikelijk theaterstuk: een echte theaterbeleving.
Ondanks donkere momenten laat het stuk het publiek uiteindelijk achter met een gevoel van hoop voor de toekomst en de vastberadenheid om zulke tragedies nooit meer te laten gebeuren. Zoals Miriams moeder in dit theaterstuk tegen haar dochter zegt: “Laat je geest zweven als de meeuwen! In de kracht van je geest schuilt vrijheid!”